Relatietherapie

balans tussen intimiteit en autonomie

Een gevoel van veilige verbinding én het mogen verschillen van elkaar, biedt partners de sleutel tot een liefdevolle relatie en is een diepe bron van kracht.

Het spanningsveld in relaties is dat je tegelijkertijd jezelf wilt zijn en een intieme verbinding met je partner wilt ervaren. Het zoeken naar een passende balans tussen behoefte aan individuele ontplooiing en investeren in de relatie, verloopt niet zonder weerstand. Door verstoorde communicatie of terugkerende conflicten raakt het gevoel van ontspannen samenzijn en intimiteit op de achtergrond. Man en vrouw beleven dit zoekproces ieder op hun eigen kenmerkende manier.

Vaak overtreft je vermogen om je partner te peilen verreweg je vermogen om kalm en gegrond aanwezig te blijven bij jezelf. Door je onbewust af te stemmen op de behoeftes van de ander, verlies je de verbinding met je eigen authentieke verlangens. Dit patroon brengt je tot aan de grens van je mogelijkheden om elkaar te bevestigen. Je kunt dit ervaren als het einde van de relatie, of onderzoeken of er nog andere oplossingen zijn.

Als je open staat voor het idee dat je je partner hebt uitgekozen vanuit (onbewuste) herkenning op je eigen kwetsbare thema’s, betekent dit dat niemand zo dichtbij je pijnpunten komt als je partner. Een intieme relatie biedt door ‘liefdevolle’ confrontaties met elkaar, een ingang naar diepgaande heling. Dit maakt persoonlijke groei èn ontwikkeling van de relatie mogelijk.

een foto van 2 zwanen op blauw kleurend water

Wanneer relatietherapie

Als de gevoelsmatige verbinding en communicatie verstoord zijn geraakt door:

  • individuele psychische of lichamelijke problematiek
  • hechtingsproblemen uit het verleden die doorwerken in je huidige relatie (bindingsangst, verlatingsangst)
  • problemen met veiligheid en vertrouwen, afhankelijkheid en autonomie
  • problemen met intimiteit en/of seksualiteit
  • ingrijpende gebeurtenissen binnen de relatie, onverwerkte gezamelijke rouw
  • externe invloeden vanuit het werk, de familie, of cultuur
  • levensfaseproblematiek, de komst van een kind, jonge kinderen, uit huis gaan van kinderen
  • relatievorming na echtscheiding of overlijden van een eerdere partner
  • relatievorming in het kader van een samengesteld gezin

Wat brengt het jullie

In 10 à 15 gesprekken, eventueel aangevuld met eenvoudige, ervaringsgerichte oefeningen werken we aan bewustwording en herkenning van gevoelens en verbale en non-verbale interactiepatronen. Doelstelling is het verruimen van jullie contactmogelijkheden op gevoelsmatig niveau. Praktische oefeningen bieden gelegenheid om nieuwe ervaringen op te doen en bestaande communicatiepatronen ook non-verbaal te verhelderen. Door jullie bereidheid met elkaar aan de relatie te werken, kan het gevoel weer gaan stromen.

een foto van twee zwanen die elkaars spiegelbeeld lijken, met hun reflectie in het water